6krokow.pl -

Poradnik 6krokow.pl

Co warto wiedzieć
o prowadzeniu własnej firmy

Najlepszy ekspres do kawy do biura/firmy - jaki model wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 2018-09-27  |  Średni czas czytania: 04:27
Artykuł promowany
TaxCareAdvertisement
Kawa to jeden z ukochanych napojów Polaków. Pijemy ją często, zwłaszcza odkąd najnowsze badania naukowe zdementowały pogłoski o jej dużej szkodliwości. Coraz częściej zwracamy też uwagę na to, jaka kawa powinna być. Nie zadowala nas już kawopodobny napój z automatu na korytarzu biura. Dobry ekspres do kawy stał się niezbędnym elementem wyposażenia kuchni w wielu domach. Jak jednak wybrać najlepszy sprzęt? Gusta kawoszy są w końcu różne. Poniżej kilka wskazówek jak dobrać ekspres do kawy, który idealnie odpowie na nasze potrzeby.
Najlepszy ekspres do kawy do biura/firmy - jaki model wybrać? | 6krokow.pl

Skąd się wzięła kawa? Skarby Orientu

Niewiele osób wie, skąd w ogóle wzięło się słowo „kawa”. Pochodzi ono od Kaffy - nazwy jednej z prowincji Etiopii (za: Żukiewicz-Sobczak i in., 2012). Podobno kawę „wynaleźli” właśnie etiopscy mnisi, którzy czarnym wywarem odpędzali sen nachodzący ich w czasie modłów. Inna legenda głosi natomiast o arabskim pasterzu, który zjadł owoce znalezionego przez siebie specyficznego krzewu - po ich spożyciu zniknęły zmęczenie i senność. W krajach arabskich kawę pijano już w XI-XII wieku naszej ery, jednak pierwsze plantacje jej krzewów pojawiły się dopiero w 575 roku. Założono je na Wyżynie Abisyńskiej i Półwyspie Somalijskim. Już w XV wieku kawa była kultowym napojem w imperium arabskim, przybywający do Mekki pielgrzymi rozpowszechnili zaś sławę kofeinowego napoju na całym ówcześnie zamieszkałym świecie. Jednak w naszym kraju kawa pojawiła się dopiero pod koniec siedemnastego wieku. Być może sprowadzili ja Turkowie; jednak niektóre pogłoski sugerują, że mogli to być Holendrzy (za: Żukiewicz-Sobczak i in., 2012) . Kawa przyjęła się jednak szybko i już w XIX wieku na polskich dworach funkcjonowało stanowisko kawiarki, czyli osoby, która zajmowała się profesjonalnym parzeniem kawy. Sentyment do czarnego napoju pozostał w rodakach do dzisiaj.

Kawa - wcale nie taka niezdrowa

Kawa wreszcie doczekała się rehabilitacji w oczach lekarzy i dietetyków. Specjaliści uznali bowiem, że nie jest wcale tak szkodliwa, jak niektórym się wydawało. Ba - może przynieść korzyści zdrowotne. To dzięki obecności antyoksydantów, które pomagają oczyścić organizm i wpływają na niego dobroczynnie. Według wyliczeń naukowców, spożywanie do 400 mg kofeiny dziennie nie wpływa negatywnie na stan zdrowia dorosłej osoby o prawidłowo funkcjonującym organizmie (za: Jarosz i in., 2009). Poza tym, jak zauważają specjaliści, 80-90 proc. osób i tak nieświadomie kofeinę spożywa. Zatem w rzeczywistości ta substancja nie przyczyni się ani do nowotworów ani do chorób krążenia, takich jak udar mózgu czy zawał serca - oczywiście jeśli będziemy spożywać dawkę znajdującą się w zakresie normy. Obawiających się o gęstość kości, naukowcy również uspokajają: kawa wcale im nie zaszkodzi (za: Jarosz i in., 2009). Wynika z tego, że przez lata niesłusznie obarczaliśmy czarny napój niepotrzebną złą sławą.

rodzaje-kaw.jpg

PKO BPAdvertisement

Jaką kawę lubimy? Statystyki

Polacy twierdzą, że w kawie bardziej cenią jej właściwości pobudzające aniżeli smak (za: Żukiewicz-Sobczak i in., 2012). Nie zmienia to faktu, że mamy swoje preferencje. Badania prowadzone na różnych grupach rodaków ujawniają zaskakujące dane. Młodzież ceni sobie przede wszystkim kawę mieloną i rozpuszczalną - wypija średnio jedną-dwie filiżanki dziennie (za: Dmowski, Marjańska; 2017). Takie wnioski nasuwają się też po sondażu przeprowadzonym wśród szczecińskich studentów (za: Seidler, Szczuko; 2009): 44 proc. studentek oraz 26,5 proc. studentów nie wyobraża sobie dnia bez małej dawki kawy. Tyle samo studiujących panów spożywa więcej czarnego napoju - od trzech do nawet pięciu filiżanek dziennie. Natomiast wśród studentów z Białegostoku, kawę regularnie pija co czwarty (za: Bartosiuk i in., 2012). To mało? Niekoniecznie, zwłaszcza że reszta społeczeństwa dzielnie im sekunduje. W ogólnych badaniach 54 proc. ankietowanych przyznaje się do picia kawy (za: Przybysz, Widła, Dłużewska; 2013). 48 proc. jako ulubioną wskazuje kawę z ekspresu ciśnieniowego. Faworyzowanym przez Polaków dodatkiem do kawy jest cukier; co ciekawe, z mlekiem zdecydowanie wygrywają śmietanki do mleka i bita śmietana (za: Chudy, 2014).) Rośnie także świadomość konsumencka Polaków jeśli chodzi o kawę: aż 60 proc. ankietowanych uważa, że na opakowaniu napoju powinna znaleźć się informacja o kraju produkcji (za: Dmowski, Marjańska; 2017). Jakość jest dla nas dużo ważniejsza niż reklama (za: Lenart, Sikora; 2001). Zaczynamy rozumieć, że kawa kawie nierówna, a tani produkt wyrobu supermarketowego nie może równać się z naturalnymi ziarnami z mniejszej palarni.

Ekspresy do kawy - jakie wyróżniamy typy?

To, że niemal połowie Polaków najbardziej smakuje kawa z ekspresu do kawy ciśnieniowego, ma oczywiście swoje konsekwencje. Dziś ekspres do kawy to niejednokrotnie obowiązkowy sprzęt w domu czy w biurze. Ale w mnogości modeli i rodzajów działania łatwo się pogubić, zwłaszcza laikowi. Jak wygląda podstawowy podział ekspresów do kawy pod kątem sposobu jej przyrządzania? Najczęściej kupujemy ekspres przelewowy lub ekspres ciśnieniowy, ewentualnie taki, który łączy cechy obydwu typów. Ekspres typu przelewowego to prosty mechanizm z dzbankiem, filtrem i płytą grzewczą. Polacy wybierają go przede wszystkim ze względu na niską cenę i prostą obsługę - łatwo nauczą się jej dzieci czy osoby starsze. Dużym plusem ekspresu przelewowego jest z pewnością możliwość przyrządzenia kilku filiżanek kawy na raz, a także opcja zaparzenia herbaty czy ziół. Jednak są i minusy. Przede wszystkim, filtry najczęściej są papierowe i jednorazowe - to generuje wydatki i nie pozwala zaoszczędzić czasu. Sam proces przyrządzania, mimo że nieskomplikowany, jest jednak dosyć czasochłonny, a kawa parzy się długo. Największą wadą ekspresu do kawy przelewowego jest jednak to, że można w nim zaparzyć tylko kawę mieloną. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na inwestycję w ekspres ciśnieniowy.

Ekspresy ciśnieniowe - mnogość rodzajów

Mnogość modeli ekspresów ciśnieniowych może naprawdę zaskoczyć (https://www.nespresso.com/pl/pl/machinelistblock). Warto jednak pamiętać, że możemy wyróżnić trzy podstawowe rodzaje. Najprostsza i najtańsza jest kawiarka, wyposażona w dzbanek, sitko i pojemnik na wodę. Można dzięki niej przyrządzić pyszną kawę włoską. Innym typem ekspresu do kawy jest ekspres kolbowy, niejednokrotnie wyposażony w dyszę do spieniania mleka i oferujący nieco więcej możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie konkretnego rodzaju czarnego napoju. Jednak najbardziej zaawansowany jest z pewnością ekspres ciśnieniowy automatyczny. Mimo większej ceny, warto zainwestować właśnie w taki model w przypadku biura czy firmy - usprawni to proces zaparzania różnego rodzaju kaw przez wiele osób. Praktycznie wszystko można w nim zaprogramować: tyczy się to zarówno ilości mleka, temperatury, jak i mocy samego napoju. Łatwo go również czyścić, a wbudowany młynek pozwala na przygotowanie dobrej jakościowo kawy ziarnistej. Dużym ułatwieniem dla osób mających problemy z obsługą tego typu urządzeń jest możliwość „zaprogramowania” ulubionej kawy - wtedy wystarczy jedynie wcisnąć odpowiedni guzik. Warto sprawdzić, czy wybrany przez nas model posiada taką opcję. W przypadku automatycznego ekspresu do kawy, inwestycja z pewnością się zwróci: pyszna, poranna dawka kofeiny postawi na nogi nawet największego śpiocha.

Źródła:

  • Lenart, B., & Sikora, T. (2001). Model preferencji i zachowania konsumenta na rynku kawy. Żywność Nauka Technologia Jakość, 8(3), 95-107.
  • Przybysz, M. A., Widla, G., & Dluzewska, E. (2013). Preferencje konsumenckie picia kawy. Wpływ temperatury i czasu prażenia ziarna kawy na ocenę smaku i zapachu espresso. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 572.
  • Bartosiuk, E., Markiewicz-Żukowska, R., Puścion, A., & Mystkowska, K. (2012). Ocena spożycia żywności typu ‘fast food’oraz napojów energetyzujących i alkoholu wśród grupy studentek Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Bromat Chem Toksykol, 3, 766-770.
  • Chudy, S. (2014). Rozwój rynku kawy i zmiany w jej konsumpcji wśród Polaków. Journal of Agribusiness and Rural Development, 4, 41-51.
  • Dmowski, P., & Marjańska, E. (2017). Opinie młodych konsumentów na temat oznakowania opakowań kawy i herbaty. Handel Wewnętrzny, (1 (366)), 167-179.
  • Seidler, T., & Szczuko, M. (2009). Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Rolniczej w Szczecinie w 2006 roku. Cz. III. Spożycie kawy, herbaty, alkoholu i palenie papierosów. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 60(3).
  • Jarosz, M., Wierzejska, R., Mojska, H., Świderska, K., & Siuba, M. (2009). Zawartość kofeiny w produktach spożywczych. Bromat. Chem. Toksykol, 42(3), 776-781.
  • Żukiewicz-Sobczak, W., Krasowska, E., Sobczak, P., Horoch, A., Wojtyla, A., & Piatek, J. (2012). Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 18(1).

Oceń ten artykuł:

Partnerem serwisu jest:

Taxcare

Znajdź urząd

Lista urzędów dla wybranych miejscowości

Baza kodów PKD

(Aktualna Polska Klasyfikacja Działalności)

Kody PKD ›
eBook: Jak założyć własną firmę

eBook:
Jak założyć własną firmę? w 2018 roku

Wszystkie aktualne informacje o zakładaniu własnej firmy zebrane w jednym miejscu!

zobacz więcej ›

Publikacja dostępna w formacie PDF

Nasze poradniki:

Przydatne linki: