Jak otworzyć catering z dietą pudełkową?
Dieta pudełkowa cieszy się ostatnio ogromnym powodzeniem. Ludzie chcą się zdrowo odżywiać, przechodzą na diety, jednak brakuje im pomysłów i czasu na to, by codziennie przygotowywać pełnowartościowe, zbilansowane posiłki. Taki catering jest dla nich idealnym rozwiązaniem i dużą oszczędnością czasu. Każdego dnia pod drzwi dostają komplet posiłków, z których tylko część wymaga podgrzania. Jest to świetny pomysł na biznes. Jak jednak zacząć, by go rozwinąć?
Działalność gospodarcza
To pierwszy krok na drodze do sukcesu. Musisz stać się posiadaczem firmy, jednak pamiętaj, że w przypadku działalności związanej z żywnością, co najmniej 14 dni wcześniej powinieneś zgłosić się do Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego. Będziesz musiał wykonać badania wody oraz wentylacji lokalu. Zapoznaj się z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (HACCP). Wniosek o założenie jednoosobowej działalności gospodarczej możesz złożyć w urzędzie gminy, czy nawet przez internet. Same formalności w kwestii założenia firmy powinny zająć ok. 17 dni roboczych. Jeżeli będziesz zatrudniał pracowników, jesteś zobowiązany zgłosić to w siedzibie ZUS.
Jak wyposażyć firmę?
Poza oczywiście lokalem, będziesz potrzebować sprzęt biurowy, czyli laptop, telefon, drukarkę oraz drobiazgi typu długopisy, zszywacz, segregatory itp. Największe środki pochłonie sprzęt kuchenny. Pamiętaj, że wszystko musi być zgodne z normami HACCP. Najdroższe będą lodówka i kuchenka z piekarnikiem. Do tego zlewy, szafki, stoły robocze. Wszystkie sprzęty mające kontakt z żywnością, muszą być wykonane ze stali nierdzewnej i posiadać wymagane atesty.
Pośród całego wachlarza niezbędnych artykułów, w które musisz się zaopatrzyć, znajdą się na pewno tacki, na które będzie pakowane jedzenie, małe plastikowe pojemniczki oraz folia spożywcza. W celu ułatwienia pracy w cateringu i skutecznego zabezpieczania żywności, warto zwrócić uwagę na to ile korzyści dają pakowarki próżniowe. Dzięki nim przedłużysz świeżość swoich produktów i dań, dzięki czemu nie będziesz marnować żywności.
Kiedy już masz zarejestrowaną firmę i wyposażoną kuchnię, pozostaje zadbać o odpowiednią marketing. Koniecznie musisz założyć stronę internetową oraz profil na mediach społecznościowych. Umieszczaj na nich piękne zdjęcia, zachęcaj dobrą reklamą i działaj.
Gotowe biznesplany
Planujesz założyć firmę?
Kup przykładowy biznesplan!
Cena już od: 29 zł
Zobacz listę biznesplanów ›lub
Zleć napisanie wniosku do Urzędu Pracy ›Oceń ten artykuł: