Jak serwować lody zimą, by były gorącym towarem? Sprawdź, jak zarabiać na sprzedaży lodów poza sezonem

Ostatnia aktualizacja: 2024-12-10  |  Średni czas czytania: 02:44
Artykuł reklamowy
Niejeden właściciel lodziarni drży na myśl o nadchodzącej zimie. Drży nie z zimna, lecz z obawy - jak sprzedawać lody zimą? Jak przyciągnąć do lodziarni klientów, kiedy na dworze nieprzyjemna plucha lub siarczysty mróz? Jak utrzymać biznes poza sezonem? Jako producent lodów, który swoich klientów wspiera nie tylko produktami jakości premium, ale także merytorycznie - wiemy, jak ważne jest dla lodziarni czy kawiarni utrzymanie zainteresowania klientów przez cały rok, niezależnie od pory roku czy pogody. Opierając się na naszym doświadczeniu przygotowaliśmy kilka propozycji podania lodów w sezonie zimowym. Nie czekaj z założonymi rękami, zacznij działać!
Jak serwować lody zimą, by były gorącym towarem? Sprawdź, jak zarabiać na sprzedaży lodów poza sezonem

Desery lodowe na bazie lodów włoskich

Lody w proszku, które serwujesz latem w wafelku, z powodzeniem możesz wykorzystać do przygotowania lodowych deserów. Zwłaszcza, że możesz je kupić bez żadnego problemu przez cały rok. Producent lodów LYKKE gwarantuje nieprzerwany dostęp do całej oferty i zapewnia dostawę już na kolejny dzień. Dlaczego Twoja maszyna nie pracuje poza sezonem, kiedy tak naprawdę możesz przynosić zysk? Tak, nawet zimą! To nieprawda, że lody to przysmak sezonowy. Lody typu soft to idealna baza do deserów, które serwować możesz cały czas.

Lody w proszku o jakości premium

Co sprawia, że lody LYKKE wyróżniają się na rynku? Przede wszystkim wyróżnia je jakość - stworzone na bazie najlepszych składników deklasują konkurencję. Producent postawił na pełne mleko w proszku (a nie na serwatkę czy inne tańsze zamienniki) i prawdziwy sok z owoców. W lodach LYKKE nie ma syropu glukozowo-fruktozowego czy oleju palmowego, brak w nich sztucznych barwników. Bazując na lodach w proszku w jakości premium możesz być pewny, że Twoje desery również tak będą smakowały - naturalnie i pysznie.

Lody zimą - serwuj inaczej

Inaczej czyli w sposób bardziej atrakcyjny, wyrafinowany, nietuzinkowy. Łącz różne tekstury i temperatury dodatków, eksperymentuj z formą i rozbudzaj nowe doznania smakowe. Brzmi to intrygująco, lecz enigmatycznie? Oto kilka konkretnych przykładów, na bazie których z łatwością sam przygotujesz desery, po które ustawiać się będą kolejki.

Tak serwuj lody zimą:

  • Lody serwowane w croissancie - możesz serwować je w croissancie wydrążonym w środku niczym w rożku lub w formie kanapki, w croissancie przeciętym wzdłuż, z dodatkiem słodkich sosów i posypek, owoców i bakalii, polanych gorącą polewą czekoladową w towarzystwie puszystych pianek marshmallows. Deser zachwyci każdego - zarówno formą, jak i smakiem.
  • Lody z gorącymi wypiekami - klasyka, która nigdy się nie nudzi. Gorące, wilgotne brownie lub aromatyczna szarlotka prosto z pieca serwowana z porcją lodów waniliowych lub śmietankowych. Idealna propozycja deserowa - zwłaszcza na sezon jesienno-zimowy.
  • Affogato - czyli lody "utopione" z espresso. Ulubiony deser kawoszy - nie może zabraknąć go w Twoim lokalu. W okresie jesienno-zimowym gwałtownie wzrasta sprzedaż kawy. Dlatego większość lodziarni decyduje się na zakup ekspresu do kawy.
  • Lody z gorącym musem i zimowymi dodatkami: orzechami, miodem, korzennymi przyprawami i pokruszonymi pierniczkami - Gorący mus z owoców z pełnymi aromatu dodatkami i mlecznymi lodami to uczta dla zmysłów i pełne harmonii zestawienie smaków lata i zimy.
  • Lodoburgery - czyli lody serwowane w podgrzanej maślanej bułeczce to hit, który z pewnością przyciągnie wzrok - zwłaszcza najmłodszych bywalców kawiarni. Przypominający formą hamburgera deser możesz skomponować według własnego pomysłu - lub proponując stworzenie własnego lodoburgera klientom. Ta ciekawa forma lodowego deseru wyróżni Cię na tle konkurencji i przyciągnie nowych klientów.
  • Lody w gofrowym rożku - gofry z lodami w wersji zimowej to doskonała propozycja dla tych, którzy tęsknią za smakiem wakacji. Świetnie sprawdza się zastępując bitą śmietanę. Odpowiednio dobierając dodatki możesz na tej bazie przygotować niezwykle zimowy deser, idealnie wpisujący się w daną atmosferę.

Zainwestuj w nowy wystrój lokalu

Zimowa oferta deserowa potrzebuje odpowiedniej oprawy - nie tylko atrakcyjnej formy podania, ale także zmiany wystroju lokalu. Palmy, leżaki czy inne detale w egzotycznym klimacie, które świetnie wyglądały latem, warto zamienić na dekoracje w zimowym stylu. Wystarczą zaledwie akcenty, które pozwolą w łatwy sposób stworzyć zimowy nastrój i świąteczny klimat. Zapach aromatycznych przypraw, świąteczne dekoracje, światełka, lampiony czy świeczki - to wszystko pozwoli zbudować atmosferę sprzyjającą spędzaniu czasu w Twojej lodziarni w zimowy, chłodny dzień.

Zimne desery- sprzedaj lody zimą w formie deserów

Przygotowując nową kartę deserów nie zapomnij poinformować o tym fakcie w social mediach. Wielkim atutem deserów lodowych jest ich atrakcyjny wygląd - przepięknie prezentują się na zdjęciach, przyciągają wzrok, wręcz kuszą, by ich skosztować. Wykorzystaj to i promuj je - zarówno w przestrzeni internetu, jak i swojego lokalu. Umieść plakaty z atrakcyjnymi zdjęciami w witrynie, ale także  w miejscach często uczęszczanych: w pobliżu przystanku autobusowego, kościoła czy szkoły i.. bądź w gotowości. Sezon na lody jeszcze się nie skończył! Hu hu ha zima zła? Ale nie dla Ciebie!

Gotowe biznesplany

Gotowe biznesplany

Planujesz założyć firmę?
Kup przykładowy biznesplan!

Cena już od: 29 zł

Zobacz listę biznesplanów  ›

lub

Zleć napisanie wniosku do  Urzędu Pracy  ›

Oceń ten artykuł:


Zobacz także artykuły podobne:

Gotowe biznesplany

Gotowe biznesplany

Planujesz założyć firmę?
Kup przykładowy biznesplan!

Cena już od: 29 zł

Zobacz listę biznesplanów  ›

lub

Zleć napisanie wniosku do   Urzędu Pracy  ›

Przydatne linki: