Poradnik 6krokow.pl

Co warto wiedzieć
o prowadzeniu własnej firmy

Advertisement

Wyposażenie kuchni gastronomicznej - 6 przedmiotów

Ostatnia aktualizacja: 2017-07-09
Artykuł promowany
Jeżeli zakładasz nowy lokal gastronomiczny, bądź firmę cateringową, już na etapie planowania kosztów powinieneś dobrze przemyśleć wyposażenie kuchni. Przypominamy o kilku istotnych sprzętach, które powinny się w niej znaleźć. Nawet jeżeli można sobie poradzić bez nich – z nimi będzie znacznie łatwiej.

1. Piece konwekcyjno-parowe

Jeżeli planujesz obsługiwać wielu gości jednocześnie lub zapewniać posiłki dla dużych imprez, zdecydowanie zainteresuj się piecami konwencjonalno-parowymi. Urządzenia te nadają się do wielu zadań, od pieczenia, przez blanszowanie, aż po gotowanie na parze.

Co prawda mają przy tym pewne istotne ograniczenie, polegające na niemożliwości wykonywania różnych zadań jednocześnie (w danej chwili wszystkie posiłki muszą podlegać dokładnie takiej samej obróbce), ale nadrabia to znaczną oszczędnością energii i niezwykle wysoką bezawaryjnością.

2. Meble nierdzewne

Bez mebli i regałów trudno sobie poradzić kuchni gastronomicznej. Nie każdy jednak myśli jednak o ich jakości i wielu przedsiębiorców wybiera tanie rozwiązania, nie tylko nieestetyczne, ale i ulegające z czasem niszczeniu.

Warto zainwestować i kupić meble nierdzewne, wykonane z odpowiednio mocnego materiału, odpornego na przypadkowe uszkodzenia. Co istotne – materiał ten powinien być nierdzewny, dzięki czemu typowa wilgoć nie zaszkodzi tym meblom.

Zwróć uwagę – mowa tu nie tylko o regałach, ale i wózkach, czy o stołach roboczych (także w wersjach ze zlewem).

3. Szafy chłodnicze

Trudno sobie wyobrazić dużą kuchnię gastronomiczną, która nie zadba o odpowiednie przechowywanie żywności Problem w tym, że standardowa lodówka może okazać się niewystarczająca. Dużo lepszym pomysłem są urządzenia typowo przemysłowe.

Profesjonalne szafy chłodnicze występują w różnych formach, w zależności od potrzeb lekko chłodzące lub mrożące, zamykane drzwiami standardowymi lub przeszklonymi (np. w celu prezentacji potraw klientom).

4. Zmywarki gastronomiczne

Nie łudźmy się, gdy tylko firma gastronomiczna faktycznie zdobędzie większa liczbę klientów, ręczne mycie naczyń stanie się niesamowitym problemem. Znacznie lepiej zaopatrzyć się w profesjonalne zmywarki gastronomiczne, dzięki którym operacja ta przebiegnie znacznie szybciej i dokładniej.

W sklepach ze sprzętem dla gastronomii, na przykład www.sas24.pl, dostępne są różne warianty tego typu zmywarek, przeznaczone zarówno do naczyń, jak i garnków.

5. Roboty kuchenne

Łatwo zbagatelizować temat takiego urządzenia, w praktyce jednak szybko okazuje się, że jego obecność może znacząco usprawnić prace kucharzy. Jednocześnie cały czas należy pamiętać o tym, że ilość żywności przetwarzanej w kuchniach gastronomicznych jest naprawdę spora i tańsze rozwiązania po prostu okażą się niewystarczające. Dlatego też szukaj robotów kuchennych o dużej mocy i ogromnej wytrzymałości, nadających się do częstej i intensywnej pracy.

6. Pakowarki próżniowe

Z lokali korzysta się nie tylko na miejscu. Wiele osób jest zainteresowanych posiłkiem na wynos, zdarza się tez, że zwyczajnie nie są w stanie skończyć dania, a nie chcą go zmarnować i wolą dokończyć je później. Z myślą o nich, warto zaopatrzyć kuchnię w pakowarkę próżniową, która pozwoli zapakować posiłek w sposób umożliwiający dłuższe jego przechowywanie.

Oceń ten artykuł:

Znajdź urząd

Lista urzędów dla wybranych miejscowości

Baza kodów PKD

(Aktualna Polska Klasyfikacja Działalności)

Kody PKD ›

eBook:
Jak założyć własną firmę? w 2017 roku

Wszystkie aktualne informacje o zakładaniu własnej firmy zebrane w jednym miejscu!

zobacz więcej ›

Publikacja dostępna w formacie PDF


Podaj e-mail

Trwa generowanie dokumentu, może to potrwać około 10 sekund.