Zdradzamy jak wybrać najlepsze wyposażenie do gastronomii
Sklep dla gastronomii - co w nim znajdziesz?
Wyposażenie kuchni w gastronomii jest niezwykle istotne. Nie bez powodu mówi się, że sercem lokalu jest właśnie to pomieszczenie. To tam rodzą się nowe pomysły na przepyszne dania, a kucharze i obsługa robią wszystko, by goście przeżyli prawdziwą, kulinarną przygodę.
To prawda, że na smak dania wpływa wiele czynników, jak jakość i źródło pochodzenia półproduktów. Jednak równie ważny jest odpowiedni sprzęt. Właściwie dobrane urządzenia pozwolą kucharzowi na prawidłową obróbkę poszczególnych składników i wydobycie z nich pełnego potencjału smaku. Oto co między innymi do zaoferowania ma sklep gastronomiczny:
- naczynia kuchenne,
- zastawa bufetowa,
- wyposażenie barowe,
- akcesoria stołowe,
- piece, ciągi kuchenne,
- urządzenia do obróbki mechanicznej,
- wyposażenie piekarni i cukierni,
- meble cateringowe,
- wyposażenie zmywalni,
- akcesoria do higieny,
- wyposażenie pizzerii,
- sprzęt do obróbki termicznej.
Wszystko to i wiele więcej znajdziesz choćby na https://gastromocni.pl/. Jedyne, co musisz zrobić, to określić profil działalności i znaleźć odpowiednią zakładkę w sklepie!
Kilka dobrych rad przed inwestycją w sprzęt gastronomiczny
Wyposażenie restauracji i czy jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego to niemała inwestycja. W związku z tym każdy zakup powinieneś dokładnie przemyśleć. Nie warto bowiem kupować urządzeń, które później będą się jedynie kurzyć, nie przynosząc kucharzowi żadnego pożytku. Jak więc zapobiec nieudanemu ulokowaniu środków w sprzęt gastronomiczny?
Oto kilka cennych rad:
- Wyposażenie dużej gastronomii i małego lokalu wybieraj, konsultując zakupy z szefem kuchni i pomocą kuchenną. Jednocześnie pamiętaj, że ostateczna decyzja powinna należeć do ciebie.
- Nie inwestuj na zapas. Zamrożenie kapitału w sprzęcie, który być może przyda się w przyszłości, nie jest opłacalne. Uzupełniaj kuchnię o urządzenia, których aktualnie potrzebujesz.
- Postaw na jakość. Od niezawodności urządzeń i funkcjonalności zależeć będzie szybkość przygotowywania dań, a co za tym idzie, wydania ich gościom. W związku z tym nie szukaj oszczędności w tej kwestii i stawiaj na sprzęt najwyższej klasy. Szybko przekonasz się, że taka inwestycja się zwraca.
- Zadbaj o spójną markę. Wybierając zastawę, zadbaj o to, by była spójna z wizerunkiem całego lokalu i jego charakterem.
Stal nierdzewna twoim sprzymierzeńcem
Dlaczego najlepiej wybierać sprzęt do gastronomii ze stali nierdzewnej? Ponieważ charakteryzuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a do tego z łatwością utrzymasz je w czystości. Pamiętaj, że wyposażenie kuchni powinno być przede wszystkim funkcjonalne. Ponadto żywienie ludzi to bardzo odpowiedzialna rola, tym samym porządek i higiena na kuchni zawsze powinny być utrzymane na najwyższym poziomie.
Stal nierdzewna cechuje się także wysoką odpornością na zarysowania, wilgoć i śmiało możesz używać do jej czyszczenia środków chemicznych. Meble wykonane z tego tworzywa to optymalna ochrona przed osadzaniem się bakteriami, co jest szczególnie ważne w każdej gastronomii.
Od planowania do zakupu
Zanim zadbasz o właściwe wyposażenie gastronomii, postaw na planowanie! Jaką kuchnię zamierzasz serwować? Czy planujesz sezonowe eventy lub większe imprezy? Karta dań będzie stała, czy zmienna?
W razie wątpliwości zawsze warto zasięgnąć opinii kogoś, kto już prowadzi podobny biznes. Możesz też dołączyć do grup na mediach społecznościowych, które zrzeszają właścicieli lokali gastronomicznych. Kiedy już będziesz wiedział, jakiego sprzętu potrzebujesz najbardziej, ruszaj śmiało na zakupy!
Gotowe biznesplany
Planujesz założyć firmę?
Kup przykładowy biznesplan!
Cena już od: 29 zł
Zobacz listę biznesplanów ›lub
Zleć napisanie wniosku do Urzędu Pracy ›Oceń ten artykuł: