Błędy, które popełniają pracodawcy organizując eventy dla firm
Brak scenariusza eventu
Każdy event musi mieć scenariusz. Scenariusz ten powinien być szczegółowo zaplanowany i rozpisany. Pracownicy muszą znać chociaż ramowy przebieg imprezy. W innym wypadku zabraknie ich tam, gdzie chciałby widzieć ich pracodawca. W scenariuszu ujmujemy wszystkie ważne momenty: wystąpienia, atrakcje, pory posiłków itd. Scenariusz musi określać nie tylko ramy czasowe, ale także określać miejsce, w którym dzieję się poszczególne części wydarzenia.
Nieodpowiedni termin lub miejsce
Event powinien być organizowany w terminie dogodnym dla pracowników, najlepiej w dniach i godzinach pracy. Jeśli poza nie wykracza, pracownicy powinni być o nim poinformowani z na tyle dużym wyprzedzeniem, aby byli w stanie wziąć w nim udział. Eventy nie powinny odbywać się w czasie, kiedy dzieją się inne ważne wydarzenia, w okresach wzmożonych urlopów, np. w majówkę czy w wakacje oraz podczas ważnych wydarzeń, zwłaszcza jeśli wiemy, że nasi pracownicy biorą w nich udział.
Bardzo ważne jest też miejsce. Musi być ono dla pracowników łatwo dostępne, a sam obiekt musi być dostosowany zarówno do ilości osób, które biorą w nim udział, jak i do aktywności, które chcemy w nim realizować.
Niedopasowanie atrakcji
Atrakcje, które chcemy serwować pracownikom powinny być dopasowane do ich potrzeb, możliwości i temperamentów. Organizowanie wymagającej wyprawy w góry nie jest dobrym pomysłem, jeśli mamy w zespole pracowników o co najwyżej przeciętnej sprawności. Atrakcje nie mogą być naszym pracownikom zupełnie obce, gdyż nie odnajdą się w takiej sytuacji.
Tak samo złe będzie zapewnienie atrakcji zbyt zbliżonych do tego, czym pracownicy zajmują się zawodowo. Grill z kiełbaskami nie będzie atrakcyjny dla pracowników z zakładu mięsnego.
Kolejnym błędem, który dotyczy atrakcji jest wybór takich aktywności, które nie niosą za sobą wartości w postaci integracji. Warto stawiać na takie eventy dla firm, podczas których pracownicy będę mieli szansę uczyć się współpracować.
Świetnym przykładem dobrych eventów są eventy kulinarne. W Akademii Kulinarnej Let’s Go Cook https://gocook.pl znajdziesz szeroką ofertę eventów, podczas których twoi pracownicy będę musieli współpracować, żeby odnieść sukces. Eventy są też szansą do spotkania w przyjemnej atmosferze, rozmów przy pysznej kolacji i lampce wina.
Powierzenie organizacji eventu nieodpowiednim osobom
Ten błąd jest w pewnym sensie podsumowaniem wszystkich błędów, które wcześniej wymieniliśmy. Powierzenie organizacji eventu nieodpowiedniej osobie sprawia, że nie ma szans, żeby był on udany i pociąga za sobą szereg konsekwencji.
Niestety nadal dość często zdarza się, że pracodawcy, chcąc ograniczyć koszty, powierzają organizację eventu pracownikowi, który na co dzień zajmuje się czymś zupełnie innym. Takie rozwiązanie rzadko bywa skuteczne. Nawet najlepszy, zaangażowany pracownik nie musi znać się przecież na wszystkim. Organizacja eventu to duże logistycznie przedsięwzięcie. Łatwo o czymś zapomnieć lub przez brak doświadczenia podjąć złą decyzję. Dlatego organizację eventów najlepiej pozostawiać profesjonalistom. Ich doświadczenie przełoży się na dobrą organizację, a co za tym idzie zadowolenie pracowników. Poza tym firmy eventowe, które na co dzień współpracują z obiektami, dostawcami cateringu i innymi podmiotami, mają u nich duże rabaty, dzięki czemu mogą oferować swoje usługi w przystępnych cenach.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą GoCook - miejsca w Warszawie w którym nie tylko zorganizują Państwo event dla swoich pracowników ale także znajdą miejsce w którym, w okresie świątecznym, zorganizują Państwo świąteczne spotkania wigilijne.
Tekst sponsorowany: Akademia GoCook - organizator kulinarnych eventów dla firm.
Gotowe biznesplany
Planujesz założyć firmę?
Kup przykładowy biznesplan!
Cena już od: 29 zł
Zobacz listę biznesplanów ›lub
Zleć napisanie wniosku do Urzędu Pracy ›Oceń ten artykuł: