6krokow.pl - Kody PKD

Twoje pierwsze kroki w biznesie

Czyli wszystko krok po kroku, co powinieneś wiedzieć
o zakładaniu oraz skutecznym prowadzeniu własnej firmy.

‹ Wróć do lista kodów PKD

Kod PKD: Sekcja C, PKD 10.62.Z

Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych


Podklasa ta obejmuje:
  • wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy itp.,
  • mielenie kukurydzy metodą mokrą,
  • wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy, inuliny, izoglukozy itp.,
  • wytwarzanie glutenu,
  • wytwarzanie tapioki i jej namiastek ze skrobi,
  • wytwarzanie oleju kukurydzianego.

sekcja-C, PKD-10: Produkcja artykułów spożywczych

Dział ten obejmuje:
  • przetwarzanie produktów rolnictwa, leśnictwa, łowiectwa oraz rybactwa w żywność i napoje przeznaczone dla ludzi lub zwierząt,
  • produkcję półwyrobów, które nie są bezpośrednio wyrobami żywnościowymi.
  W efekcie tych działalności powstają również produkty uboczne o różnej wartości użytkowej (np. skóry surowe, makuchy z produkcji olejów roślinnych).   Dział ten obejmuje działalności w wyniku których powstają różnorodne wyroby, np.: mięso, ryby, owoce i warzywa, tłuszcze i oleje, wyroby mleczarskie, produkty przemiału zbóż, karma dla zwierząt, pozostałe artykuły spożywcze. Produkcja może być wykonywana na własny rachunek lub na zlecenie, np. ubój zwierząt.

Przydatne linki: