Wyposażenie kuchni gastronomicznej - 6 przedmiotów
1. Piece konwekcyjno-parowe
Jeżeli planujesz obsługiwać wielu gości jednocześnie lub zapewniać posiłki dla dużych imprez, zdecydowanie zainteresuj się piecami konwencjonalno-parowymi. Urządzenia te nadają się do wielu zadań, od pieczenia, przez blanszowanie, aż po gotowanie na parze.
Co prawda mają przy tym pewne istotne ograniczenie, polegające na niemożliwości wykonywania różnych zadań jednocześnie (w danej chwili wszystkie posiłki muszą podlegać dokładnie takiej samej obróbce), ale nadrabia to znaczną oszczędnością energii i niezwykle wysoką bezawaryjnością.
2. Meble nierdzewne
Bez mebli i regałów trudno sobie poradzić kuchni gastronomicznej. Nie każdy jednak myśli jednak o ich jakości i wielu przedsiębiorców wybiera tanie rozwiązania, nie tylko nieestetyczne, ale i ulegające z czasem niszczeniu.
Warto zainwestować i kupić meble nierdzewne, wykonane z odpowiednio mocnego materiału, odpornego na przypadkowe uszkodzenia. Co istotne – materiał ten powinien być nierdzewny, dzięki czemu typowa wilgoć nie zaszkodzi tym meblom.
Zwróć uwagę – mowa tu nie tylko o regałach, ale i wózkach, czy o stołach roboczych (także w wersjach ze zlewem).
3. Szafy chłodnicze
Trudno sobie wyobrazić dużą kuchnię gastronomiczną, która nie zadba o odpowiednie przechowywanie żywności Problem w tym, że standardowa lodówka może okazać się niewystarczająca. Dużo lepszym pomysłem są urządzenia typowo przemysłowe.
Profesjonalne szafy chłodnicze występują w różnych formach, w zależności od potrzeb lekko chłodzące lub mrożące, zamykane drzwiami standardowymi lub przeszklonymi (np. w celu prezentacji potraw klientom).
4. Zmywarki gastronomiczne
Nie łudźmy się, gdy tylko firma gastronomiczna faktycznie zdobędzie większa liczbę klientów, ręczne mycie naczyń stanie się niesamowitym problemem. Znacznie lepiej zaopatrzyć się w profesjonalne zmywarki gastronomiczne, dzięki którym operacja ta przebiegnie znacznie szybciej i dokładniej.
W sklepach ze sprzętem dla gastronomii, na przykład www.sas24.pl, dostępne są różne warianty tego typu zmywarek, przeznaczone zarówno do naczyń, jak i garnków.
5. Roboty kuchenne
Łatwo zbagatelizować temat takiego urządzenia, w praktyce jednak szybko okazuje się, że jego obecność może znacząco usprawnić prace kucharzy. Jednocześnie cały czas należy pamiętać o tym, że ilość żywności przetwarzanej w kuchniach gastronomicznych jest naprawdę spora i tańsze rozwiązania po prostu okażą się niewystarczające. Dlatego też szukaj robotów kuchennych o dużej mocy i ogromnej wytrzymałości, nadających się do częstej i intensywnej pracy.
6. Pakowarki próżniowe
Z lokali korzysta się nie tylko na miejscu. Wiele osób jest zainteresowanych posiłkiem na wynos, zdarza się tez, że zwyczajnie nie są w stanie skończyć dania, a nie chcą go zmarnować i wolą dokończyć je później. Z myślą o nich, warto zaopatrzyć kuchnię w pakowarkę próżniową, która pozwoli zapakować posiłek w sposób umożliwiający dłuższe jego przechowywanie.
Gotowe biznesplany
Planujesz założyć firmę?
Kup przykładowy biznesplan!
Cena już od: 29 zł
Zobacz listę biznesplanów ›lub
Zleć napisanie wniosku do Urzędu Pracy ›Oceń ten artykuł: