6krokow.pl - kody PKD



Twoje pierwsze kroki w biznesie

Czyli wszystko krok po kroku, co powinieneś wiedzieć
o zakładaniu oraz skutecznym prowadzeniu własnej firmy.

< Wróć do lista kodów PKD

Kod PKD: Sekcja C, PKD 10.39.Z

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw


Zobacz wykres koniunktury.Zobacz jaka koniunktura panuje w tej sekcji PKD (sekcja C).Podklasa ta obejmuje:
  • produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań - mrożonych lub w puszkach,
  • konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie itp.,
  • wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych,
  • produkcję dżemów, marmolady i galaretek,
  • prażenie orzechów,
  • produkcję artykułów spożywczych z orzechów,
  • produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak:
    • sałatki; pakowane mieszanki sałatek,
    • obrane lub pocięte warzywa,
    • tofu (ser sojowy).

sekcja-C, PKD-10: Produkcja artykułów spożywczych

Dział ten obejmuje:
  • przetwarzanie produktów rolnictwa, leśnictwa, łowiectwa oraz rybactwa w żywność i napoje przeznaczone dla ludzi lub zwierząt,
  • produkcję półwyrobów, które nie są bezpośrednio wyrobami żywnościowymi.
  W efekcie tych działalności powstają również produkty uboczne o różnej wartości użytkowej (np. skóry surowe, makuchy z produkcji olejów roślinnych).   Dział ten obejmuje działalności w wyniku których powstają różnorodne wyroby, np.: mięso, ryby, owoce i warzywa, tłuszcze i oleje, wyroby mleczarskie, produkty przemiału zbóż, karma dla zwierząt, pozostałe artykuły spożywcze. Produkcja może być wykonywana na własny rachunek lub na zlecenie, np. ubój zwierząt.



';