6krokow.pl - kody PKD



Twoje pierwsze kroki w biznesie

Czyli wszystko krok po kroku, co powinieneś wiedzieć
o zakładaniu oraz skutecznym prowadzeniu własnej firmy.

< Wróć do lista kodów PKD

Kod PKD: Sekcja C, PKD 10.89.Z

Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana


Zobacz wykres koniunktury.Zobacz jaka koniunktura panuje w tej sekcji PKD (sekcja C).Podklasa ta obejmuje:
  • produkcję zup i bulionów (rosołów),
  • produkcję miodu sztucznego i karmelu,
  • produkcję gotowej żywności łatwo psującej się, takiej jak:
    • kanapki,
    • świeża (nieupieczona) pizza,
  • produkcję suplementów żywności i pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowaną,
  • produkcję drożdży,
  • produkcję soków i ekstraktów z mięsa, ryb, skorupiaków i mięczaków,
  • produkcję substytutów artykułów mlecznych i serowych,
  • produkcję wyrobów z jaj, albuminę jaja,
  • produkcję sztucznych koncentratów spożywczych.

sekcja-C, PKD-10: Produkcja artykułów spożywczych

Dział ten obejmuje:
  • przetwarzanie produktów rolnictwa, leśnictwa, łowiectwa oraz rybactwa w żywność i napoje przeznaczone dla ludzi lub zwierząt,
  • produkcję półwyrobów, które nie są bezpośrednio wyrobami żywnościowymi.
  W efekcie tych działalności powstają również produkty uboczne o różnej wartości użytkowej (np. skóry surowe, makuchy z produkcji olejów roślinnych).   Dział ten obejmuje działalności w wyniku których powstają różnorodne wyroby, np.: mięso, ryby, owoce i warzywa, tłuszcze i oleje, wyroby mleczarskie, produkty przemiału zbóż, karma dla zwierząt, pozostałe artykuły spożywcze. Produkcja może być wykonywana na własny rachunek lub na zlecenie, np. ubój zwierząt.



';